Waarom coachen in de natuur?

Ik houd van de natuur. Niet alleen vanwege de schoonheid er van, ongeacht het jaargetijde, maar ook vanwege de rust en de stilte. Er is geen betere plek om te ontspannen na een drukke dag of week. Ik ondervind dit zelf telkens weer na een wandeltocht in het groen maar hoor het ook om me heen: in de natuur zijn, doet wonderen voor een chaotisch hoofd en een gestresst lijf. Vandaar dat de combinatie van in-de-natuur-zijn en coaching zo’n krachtige is.

Het buiten zijn is verfrissend en geeft letterlijk lucht. Het landschap helpt om op een andere manier naar dingen te kijken en nieuwe inzichten op te doen. Het wandelen draagt bij om, behalve je lichaam, ook je hoofd in beweging te zetten: je kan beter nadenken, associëren, ordenen. Gesprekken komen al lopend vaak gemakkelijker op gang. Alleen al omdat er niet voortdurend oogcontact is, zoals in een kantoor-setting. De natuur helpt om een goed of beter beeld te krijgen van wat er aan de hand is in je leven aangezien er volop symbolen en metaforen te vinden zijn die zicht en grip geven op jouw problemen of verlangens.

Voor wie is mijn coaching bedoeld

In mijn coaching richt ik me op vrouwen.
De vrouwen met wie ik wandel, hebben hier behoefte aan omdat ze zich op een bepaalde manier uitgeblust, moe-gestreden, ondergewaardeerd, niet gezien voelen. Vaak heeft dit te maken met werkomstandigheden maar soms ook met andere dingen.
Ze verlangen naar meer rust, ontspanning, plezier.
Ze willen graag meer regie over hun leven: duidelijker grenzen stellen, krachtiger voor zichzelf opkomen, beter voor zichzelf zorgen.
Als coach help ik hen om deze wensen waar te maken.

Ik doe dit niet door te gaan vertellen hoe dingen anders of beter kunnen. Ik ben namelijk niet degene met de antwoorden. Alle antwoorden en oplossingen liggen in jezelf, verborgen op een onbewust nivo.
Ik ben er om te helpen om dat wat onbewust is, bewust te maken door heel goed te luisteren, veel vragen te stellen en een veilige ruimte te creëren waar plek is voor alles wat gezien en gevoeld wil worden.
Het is mijn taak om alert te zijn, helderheid in het gesprek te brengen door een spiegel voor te houden, samen te vatten wat er vertelt wordt en de lijn vast te houden.

Door bewust waar te nemen wat je zegt, doet, denkt en voelt, door dat wat er is te omarmen, met zachtheid en zonder te oordelen, open je de deur naar verandering. Dat wat gezien wordt, zal automatisch veranderen. Zonder druk, maar in een eigen natuurlijk tempo.

Mindfulness als uitgangspunt

Het hier en nu is dan ook het uitgangspunt in mijn coaching. De eerste stap is om stil te staan bij en aandacht te geven aan wat er nú is, aan wat er op dit moment in je leven speelt en wat je in de weg staat om te doen wat je zou willen doen.

Als je gaat inzien, begrijpen en vóelen wat het obstakel is, kan je hier afstand van nemen. En heel bewust kiezen voor wat je níet meer wilt en wat wél.

Zodra je dat doet, ontstaat er ruimte, kan de energie weer gaan stromen en kan je toewerken naar het verwezenlijken van je doel.

Het coachtraject

Een standaard coachtraject bestaat uit vijf gesprekken.
Het eerste gesprek is verkennend maar kan wel al gezien worden als een coachsessie. Het vindt plaats al wandelend in de natuur zodat je een goede indruk kan kijgen van mijn manier van werken en coachen. Er zullen tijdens deze sessie vaak al wat eerste nieuwe inzichten opgedaan worden.
Na de eerste wandeling, besluiten we of we zullen doorgaan met het vervolg van het traject.

Door de rustgevende werking van de natuur kunnen sessies langer duren, zonder dat het te veel wordt. De wandelingen duren anderhalf á twee uur. Daarbij is het niet zo dat we een lange afstand afleggen; we staan ook stil of zitten even op een bankje.

Ik wandel met mijn coachees in het Reeuwijkse plassengebied. Startpunt is restaurant paviljoen Reeuwijkse Hout.

Bel of mail me als je nog vragen hebt of een afspraak wilt maken voor een eerste ontmoeting.

“Dank nogmaals dat ik deze zomer samen met jou dit 
bijzondere traject van natuur coachen gelopen heb. 
Letterlijk hebben we mooie wandelingen gemaakt, 
waarbij er zowel ruimte was voor mij om me af te laten
 leiden door de natuur, als de diepte te verkennen
 geleid door dezelfde natuur. 
Met jou heb ik naar mezelf gekeken en 
ben ik goed op pad op de reis ‘mezelf aardig vinden’ ”
Rani, 2018.

Tarieven 

  • Eerste coachinggesprek (kennismaking, verkennen van wat er speelt en eerste inzichten): €50,-
  • Standaard coachtraject van vijf gesprekken (incl. eerste sessie): €350,- 
  • Losse vervolggesprekken: €50,- per uur.

De prijzen zijn inclusief BTW voor particuliere en exclusief  21% BTW voor zakelijke cliënten.